Home ] Terug naar periode 1965-1985 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

OSS

Maatschappij: Nederlandse Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1982
Architect: P. Kilsdonk
 

Het eerste station van Oss, dat overigens in die tijd nog als Osch werd geschreven, opende in 1881 haar deuren. Het oorspronkelijke stationsgebouw leek sterk op dat van Vught.
Aan het begin van de twintigste eeuw groeide Oss uit tot een belanrijke industriestad, met name dankzij de vleeswaren industrie (Unox, Zwanenberg). In 1904 werd het station flink uitgebreid. De linkervleugel verdubbelde in lengte, tegen de rechtervleugel werd een hoog gedeelte met daar weer naast een lage vleugel gebouwd. In totaal werd de rechtervleugel bijna vier keer zo lang.
Het stationsgebouw werd in 1982 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw station. Het ontwerp van dit station is van P.A.M. Kilsdonk, zijn eerste stationsontwerp. Omdat het station in Oss aan een vrij smalle straat staat was er nauwelijks ruimte voor een stationsplein. Bovendien moest er ook een busstaion én een taxistandplaats komen. Het station zou daardoor vrij langgerekt worden. Om het geheel toch overzichtelijk te houden werd het stationsplein, net als in Amsterdam Amstel, door middel van het stationsgebouw in tweeën gedeeld. Links van het stationsgebouw kwam de taxistandplaats, rechts het restaurant en het busstation.
De basis van het stationsgebouw is in feite een lange grijze muur in natuursteen. Deze muur wordt op één plaats onderbroken, en verspringt dan naar de straatkant. Tegen deze muur is het feitelijke stationsgebouw geplaatst. De gevels zijn overwegend van glas. De dichte geveldelen zijn opvallend geel (NS-geel) gekleurd, en zijn voorzien van een groot NS-logo. Iets minder opvallend, maar wel leuk bedacht, zijn de gietijzeren kolommen, die aan weerszijden van de drie schuifdeuren geplaatst zijn. Deze kolommen zijn afkomstig van de perronkap van het afgebroken stationsgebouw.
Rechts naast het stationsgebouw werd een separaat restaurant gebouwd, die met haar sierlijke gebogen gevel een bijzondere verschijning is. De basisvorm van het restaurant is bestaat uit twee cirkels, die door middel van de gebogen gevel met elkaar verbonden zijn. Binnen zijn de plafondspanten nog zichtbaar. De natuurstenen muur vormt dit keer de achtergevel. Het restaurant staat overigens al sinds 2004 leeg en wat er met het gebouw gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk.

Boven: Station Oss met rechts op de voorgrond het restaurant. Op de achtergrond het eigenlijke stationsgebouw, met de opvallend gele gevel.

Onder: Aan weerzijden van de toegangsdeuren staan gietijzeren kolommen. Deze zijn afkomstig van de perronkap van het gesloopte stationsgebouw uit 1881.
  
Boven: Het restaurant staat al sinds 2004 leeg. Wat er met het sierlijke gebouwtje gaat gebeuren is onbekend.
Boven: Het gele geveldeel steekt dwars door de muur heen.
 
 

 

  Free counter and web stats versie: 31-01-2007