Home ] Terug naar periode 1985-2005 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

HELMOND

Maatschappij: Nederlandse Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1987
Architect: P.A.M. Corbey

Een gemiste kans. Zo zou je het station van Helmond nog het beste kunnen typeren. In een tijd waarin spectaculaire stations als Amsterdam Sloterdijk, Almere Centrum en Lelystad Centrum werden gebouwd, werd in Helmond een nieuw centrum-station in gebruik genomen dat alles-behalve spectaculair genoemd kan worden...
Het eerste station van Helmond opende in 1866 haar deuren, als de spoorlijn Eindhoven-Venlo in gebruik wordt genomen. Het was een Waterstaatstation 4e klasse. In 1911 wordt het station uitgebreid. Het krijgt een lange linkervleugel en er wordt een aanbouw voor het station geplaatst.
Halverwege de jaren tachtig besluit de NS om twee nieuwe voorstadhaltes in Helmond te openen. In datzelfde plan wordt ook de sloop van het oude station en de bouw van een nieuw, eenvoudig centrum-station aangekondigd. Ondanks felle protesten wordt het station in 1987 gesloopt.
In datzelfde jaar wordt het nieuwe station in gebruik genomen. Het station, een ontwerp van P.A.M. Corbey, bestaat uit een staalskelet waarin de kantoren, loketten winkels, e.d. als modules zijn geplaatst. Maar, in tegenstelling tot Almere Centrum (in het zelfde jaar als Helmond geopend) waar óók tegelijkertijd een centrum-station én twee voorstadhaltes zijn gebouwd, valt het stationsgebouw in Helmond ronduit tegen. In de volksmond wordt het station dan ook "het kippenhok" genoemd. Hoewel het station van alle gemakken die je van een middelgroot station mag verwachten is voorzien, mist het uitstraling.
Ook de gemeenteraad van Helmond lijkt niet gelukkig te zijn met het huidige station, en heeft al diverse pogingen ondernomen om het rigoreus te verbouwen. Daarbij werd zelfs al gesproken over een passerelle en een grote perronoverkapping. Tot op heden is er van die plannen echter weinig terechtgekomen

Boven: Station Helmond
Onder: Het oude station van Helmond werd in 1987 gesloopt.
 

 

  Free counter and web stats versie: 13-03-2007