Home ] Terug naar periode 1965-1985 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

GOUDA

Maatschappij: Nederlandse Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1984
Architect: M.W. Markenhof

In 1984 werd het huidige station van Gouda in gebruik genomen. Het verving het oude stationsgebouw uit 1868.
Het gebouw is een van de weinige ontwerpen van architecht M.W. Markenhof. Het is een laag en langgerekt wit gebouw. Op het dak vallen zes grote tongewelven op. In deze tongewelven zijn een aantal beelden geplaatst, die afkomstig zijn van het oude stationsgebouw. Alleen het meest rechtse gewelf, boven het restaurant, is leeg gebleven.
De ingang van het station loopt eigenlijk meteen door in de reizigerstunnel. De langgerekte stationshal stationshal is rechts. Boven de trap van de reizigerstunnel hangt een tegeltableau "De Goudse Pijproker". Dit tableau, dat werd gemaakt in opdracht van de Goedewaagen's Koninklijke Hollandsche Pijpen- en Aardewerkfabrieken, werd bij de opening van het station onthuld. Het herinnert aan de roemruchte geschiedenis van de aardewerkindustrie in Gouda.
Inmiddels heeft ook dit station zijn langste tijd alweer gehad. In juli 2006 werd bekend dat de NS en de Gemeente Gouda plannen aan het maken zijn voor de stationsomgeving en een nieuw station. Wat er met de beelden en het tegeltableau gaat gebeuren is nog niet bekend.


Boven: Ingang van het stationsgebouw.

Onder: Tegeltableau "De Goudse Pijproker"

Boven: Een van de chamottebeelden (chamotte is een kleisoort) van Jo Uiterwaal. Het beeldt handel en welvaart uit.
Onder: De vier overige beelden

 

  Free counter and web stats versie: 22-06-2007