Home ] Terug naar periode 1985-2005 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

ALMERE PARKWIJK

Maatschappij: Nederlandse Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1996
Architect: H.C.H. Reijnders
Baanvak: Almere Centrum - Lelystad Centrum

De ruwbouw van Almere Parkwijk werd gelijktijdig met de andere Almeerse stations gebouwd, maar het zou nog tot 1996 duren voordat het station werd afgebouwd en in gebruik werd genomen. Omdat architect Kilsdonk, die tot dan toe alle stations aan de Flevolijn ontwierp, niet meer bij de NS werkzaam was, kwam er voor de afbouw een andere architect aan te pas. Het werd architect Reijnders, die na zijn spectaculaire stations Rotterdam Blaak en Leiden nu het ontwerp van Parkwijk voor zijn rekening nam. Het werd dan ook een compleet ander station. Zo werd de hoge betonnen plaat vervangen door twee betonnen kolommen die met een dubbele laag glastegels werden opgevuld. Tussen de glastegels was verlichting aangebracht. Dit geeft vooral 's avonds een verassend effect. De glazen trappenhuizen bleven wel, maar de betonnen trap werd vervangen door een stalen trap. Op de treden kwamen kunstof noppen. Dit is echter niet ideaal, na tien jaar zijn er inmiddels aardig wat van die noppen verdwenen.
De perronkappen werden ook totaal anders. Ze zijn aanzienlijk langer en zijn een verbetering ten opzichte van de kappen in Almere Buiten en - Muziekwijk. De kap op het perron richting Almere Centrum en Amsterdam is aanzienlijk langer dan de kap op het tegenover liggende perron richting Lelystad. Dit omdat Parkwijk hoofdzakelijk een forenzenstation is.

Boven: In de basisvorm lijkt Almere Parkwijk nog wel wat op de stations Buiten en Muziekwijk, maar in feite is het een compleet ander station.
 
Onder: De betonnen schijf, zoals in Buiten en Muziekwijk is in Parkwijk vervangen door twee betonnen kolommen. Deze kolommen zijn opgevuld met een dubbele rij glastegels. Tussen de tegels is verlichting aangebracht.
Boven: De perronoverkapping van het "Amsterdamse" perron is veel langer dan die van het tegenoverliggende perron.
 

 

  Free counter and web stats versie: 16-03-2007