Home ] Terug naar periode 1985-2005 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

ALMERE BUITEN, ALMERE MUIZIEKWIJK en LELYSTAD ZUID

Maatschappij: Nederlandse Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1987 (Almere Buiten en Almere Muziekwijk)
Architect: P.A.M. Kilsdonk (Almere Buiten en Almere Muziekwijk)
Baanvak: Almere Centrum - Lelystad Centrum (Almere Buiten, Lelystad Zuid)
  Almere Centrum - Weesp (Almere Muziekwijk)

Voor de aanleg van de Flevolijn werden vier identieke viaductstations gepland. Van die vier stations zijn Almere Buiten en Almere Muziekwijk ook daad-werkelijk van begin af aan in gebruik genomen. De overige twee, Almere Parkwijk en Lelystad Zuid, werden alvast in ruwbouw aangelegd.
Almere Buiten en Almere Muziekwijk werden gelijktijdig met Almere Centrum op 30 mei 1987 gebruikgenomen. Het zijn twee vrijwel identieke viaductstations. Almere Buiten heeft iets uitgebreidere voorzieningen (een Wizzl en een bloemenwinkeltje), terwijl Almere Muziekwijk dit niet heeft. Opvallend aan deze stations zijn de hoge betonnen schijf met daarop de klok. Daaromheen werd een glazen trappenhuis gebouwd. De onderkant van de perrons zijn afgerond, wat weer mooi aansluit bij de perronkappen, die ook zo'n afgeronde hoek hebben. De perronkappen zijn overigens wel aan de korte kant.
Almere Parkwijk werd acht jaar later afgebouwd. Omdat dit station afwijkt van de andere stations, krijgt deze binnenkort een aparte pagina. Lelystad Zuid bestaat echter nog steeds als ruwbouw. Het was indertijd de bedoeling dat rond Lelystad Zuid binnen afzienbare tijd een nieuwe woonwijk zou worden gebouwd. Het liep echter anders. Aan het einde van de jaren tachtig stag-neerde de groei van Lelystad. Het aantal inwoners liep zelfs terug. Inmiddels zit de stad alweer een tijdje behoorlijk in de lift. Het is de bedoeling dat vanaf 2008 wordt gestart van een nieuw stadsdeel bij station Zuid. Het zou zomaar kunnen dat Lelystad Zuid gelijktijdig met de opening van de Hanzelijn in gebruik wordt genomen, maar, voor alle duidelijkheid, dat is koffiedik kijken.

Boven: Almere Buiten.
Onder: De hoge betonnen plaat met daaromheen de glazen trappenhuis.
Onder: Perronzijde. De indeling van het tegenoverliggende perron lijkt het spiegelbeeld te zijn ten opzichte van dit perron.
 
 

 

  Free counter and web stats versie: 16-03-2007