Home ] Terug naar periode 1945-1965 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

LAGE ZWALUWE, RILLAND-BATH en ZWAAGWESTEINDE

Maatschappij: Nederlandsche Spoorwegen (NS)
Gebouwd: 1950 (Lage Zwaluwe), 1951 (Rilland-Bath) en 1953 (Zwaagwesteinde)
Architect : S. van Ravesteyn (Lage Zwaluwe en Rilland-Bath) en K van der Gaast (Zwaagwesteinde)
Gesloopt: 2001(Lage Zwaluwe), 2003(Zwaagwesteinde) en 2006 (Rilland-Bath)
Baanvak: Dordrecht-Breda/Bergen op Zoom (Lage Zwaluwe)
Bergen op Zoom-Goes (Rilland-Bath)
Leeuwarden-Groningen (Zwaagwesteinde)

Lage Zwaluwe en Rilland Bath werden aan het begin van de jaren vijftig ontworpen door architect Van Ravesteyn. Vergeleken bij de andere stations die Van Ravesteyn heeft ontworpen, waren deze twee behoudend te noemen. Ze werden gebouwd in de stijl van de Delftsche School, een architectuurstroming uit de jaren veertig en begin jaren vijftig. De aanleg van de hoogesnelheidslijn (HSL) was aanleiding voor de sloop van Lage Zwaluwe. De HSL werd namelijk op de plaats van het voormalige stationsgebouw aangelegd. Het stationsgebouwtje werd in 2001 gesloopt.

Het station van Rilland-Bath was misschien wel het meest gave voorbeeld van een stationsgebouwtje in Delftsche School-stijl. Rilland-Bath werd in februari van dit jaar gesloopt, nadat het al enige tijd leeg stond. Kennelijk is dit heel snel gegaan want het was mij niet bekend dat het op de nominatie stond om gesloopt te worden. Ik heb dan ook geen enkele (eigen) foto van Rilland-Bath en, eerlijk gezegd, daar baal ik best wel van.

Vanaf 1952 neemt architect Van der Gaast het stokje langzaam maar zeker over. Zijn eerste opdrachten zijn het ontwepen van kleine stations waaronder dat van Zwaagwesteinde. In feite zou je Zwaagwesteinde kunnen zien als een iets modernere variant van Lage Zwaluwe en Rilland-Bath. Dit stationsgebouwtje, dat overigens meer op een schoolgebouw leek, werd na jarenlange leegstand en vernieling uiteindelijk in 2003 gesloopt.

Station Zwaagwesteinde in 2001. Alle ramen en deuren waren toen al dichtgetimmerd. Toch heeft het stationsgebouwtje er nog twee jaar zo bij gestaan. Het werd uiteindelijk in 2003 gesloopt.
 
Station Lage Zwaluwe. Alle ramen en deuren zijn al dicht getimmerd. Het station werd zo'n twee weken na het nemen van deze foto gesloopt.

 

  Free counter and web stats versie: 7-11-2006