Home ] Terug naar periode 1945-1965 ]Vorige station ] Volgende station ]

 

DRIEBERGEN-ZEIST

Maatschappij: Nederlandsche Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1960-1962
Architect : K. van der Gaast en M.W. Markenhof
Baanvak: Utrecht-Arnhem

Driebergen-Zeist is een ontwerp van architect Van der Gaast en architect Markenhof. In 1960 werd begonnen met de bouw van een entreegebouwtje en een reizigerstunnel aan de Zeister kant. Dit gebouwtje heeft een driehoek als plattegrond. Deze vorm ontstond doordat de doorgaande weg die bij het station de spoorbaan onder een hoek van 60 graden kruist. Daarna werd de reizigerstunnel verder uitgebouwd en werd een nieuw stationsgebouw aan de Driebergse kant gerealiseerd. Het stationsgebouw is laag en vrij langgerekt. Opvallende blikvanger is de toren met daarin het NS-logo. Na de opening van het nieuwe stationsgebouw in 1962 werden het oude station en de luchtbrug afgebroken. Alleen de monumentale ijzeren perronoverkapping op het tweede perron is blijven staan.

Het stationsgebouw heeft inmiddels zijn langste tijd alweer gehad. Als de spoorverdubbeling tussen Utrecht en Arnhem wordt aangelegd, zal dit het einde betekenen dit gebouw.

Boven: Het stationsgebouw staat aan de Driebergse zijde.

Links: Deze vrijstaande perronkap dateert uit 1899 en niet uit 1864, zoals vaak wordt gedacht. De kap is er niet minder bijzonder om.

Onder: Deze plaquette herinnerd aan het oude station, dat in 1844 werd geopend en in 1962 werd gesloopt. Het werd "Aangeboden door de Algemeene Bond van Forensen".

Boven: Aan de "Zeister"-kant, staat dit gebouwtje. Het heeft de vorm van een driehoek. Aanvankelijk had dit gebouwtje ook een loketfunctie, maar deze is jaren geleden al opgeheven. Let op de versiering op de muur. (zie ook foto rechts)

  Free counter and web stats versie: 22-01-2007