Home ] Terug naar periode 1880-1900 ]Vorige station ] Volgende station ]
 

 

TIEL

Afkortingen:Tl
Maatschappij:Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (Staatsspoor)
Architect:M.A. van Wadenoijen (vermoedelijk)
Bouwjaar: 1882
Verbouwd:2002
  

Het stationsgebouw van Tiel zou je kunnen beschouwen als een modernere opvolger van het 3e klasse standaardstationsgebouw (Waterstaatstation), datzelfde geldt ook voor het identieke -maar helaas al lang geleden gesloopte stationsgebouw van Gorinchem. Ook de latere stationsgebouwen van Sneek, Delfzijl en Hoorn behoren tot dezelfde groep. In alle gevallen heeft het gebouw een hoog middendeel en lagere zijvleugels, die even lang zijn. De strenge gevels van weleer zijn echter verdwenen, ervoor in de plaats kwamen witte gevelbanden, natuurstenen details en siermetselwerk. Zelfs het dak werd met aandacht voor detail ontworpen, met fraai afgewerkte dakkapellen.
Helaas raakte het Tielse stationsgebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Vooral de linkervleugel en de perronluifel moesten het daarbij ontgelden. Na de oorlog werd het station hersteld, maar daarbij werd de linkervleugel met "moderne middelen" opgelapt. Ook de diverse verbouwingen hebben het gebouw geen goed gedaan. Al in de jaren dertig werd de stationshal vergroot door een uitbouw voor het middendeel te plaatsen, en de oorspronkelijke ingangsgevel uit te breken. In de jaren zeventig werd het stationsgebouw "gemoderniseerd". De uitbouw aan de voorzijde verdween, maar daarbij bleef het dak als een soort grote ingangsluifel gehandhaafd. De oude, aan de bovenkant gebogen, kozijnen werden vervangen door moderne, rechte exemplaren.
In 1978 werd het baanvak Geldermalsen-Tiel geëlektrificeerd. Sindsdien is Tiel het eindstation voor de stoptrein vanuit Utrecht. Om verder naar Arnhem te reizen, moet men overstappen op de dieseltrein. Sinds enkele jaren wordt de lijn Tiel-Arnhem door Syntus geëxploiteerd.
Het stationsgebouw werd in 2002 gerenoveerd. De lelijke luifel boven de ingang verdween, en de linkervleugel werd weer in de oorspronkelijke staat hersteld. Ook kreeg het stationsgebouw een schilderbeurt.
Tiel was vroeger een belangrijk goederenstation. Dat is nog te zien aan het opvallend grote emplacement. Tot voor kort stond op het emplacement nog een goederenloods, die echter al jarenlang niet meer in gebruik was. In het voorjaar van 2007 werd deze loods verplaatst naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

 

 

Boven en onder: Tiel tijdens de renovatie in 2002.
  
Het vroegere stationsgebouw van Gorinchem was identiek aan dat van Tiel. Helaas werd het in 1970 gesloopt. (Ansichtkaart)
Onder: De voormalige goederenloods in Tiel werd dit jaar overgeplaatst naar het Opeluchtmuseum in Arnhem.

 

 

 

  Free counter and web stats versie: 5-09-2007