Home ] Terug naar periode 1880-1900 ]Vorige station ] Volgende station ]
   

 

      ARKEL, BEESD, ECHTELD en WADENOIJEN

Afkortingen: Akl, Bsd, Ech, Wnn
Maatschappij: Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (Staatsspoor)
Architect: M.A. van Wadenoijen
Bouwjaar: 1882 (Echteld, Wadenoijen)
  1883 (Arkel, Beesd)
Gesloopt: 1940-1945 (Echteld -gedeeltelijk-), omstr. 1950 (Wadenooyen), 1984 (Beesd)
Baanvak: Dordrecht-Geldermalsen (Arkel, Beesd) Tiel-Arnhem (Wadenooyen, Echteld)
   
De stations van Arkel, Beesd, Echteld en Wadenoijen werden in de periode 1882-1883 gebouwd tijdens de aanleg van de spoorlijn Elst-Geldermalsen-Dordrecht. Van deze vier stationsgebouwen is Arkel de kleinste. In tegenstelling tot de andere drie stationsgebouwen heeft het gebouw in Arkel maar één bouwlaag. Het stationsgebouw is tegenwoordig niet meer in gebruik. Onlangs werd de toiletgebouwtje gesloopt om plaats te maken voor fietsenrekken. Ook de dakversiering is nog niet zo lang geleden verwijderd
Bij de stations van Beesd, Echteld en Wadenoijen bestond het middendeel uit twee verdiepingen en een korte rechtervleugel, die even hoog was als het middendeel. De linkervleugel was maar één bouwlaag hoog, maar was wel twee keer zo lang als de rechtervleugel. Het gebouw was daardoor asymmetrisch.
Van de drie stationsgebouwen is alleen Echteld bewaard gebleven. De lage linkervleugel ontbreekt, deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield en daarna gesloopt. Het station was toen echter al niet meer in gebruik. In 1938 werd het gesloten voor reizigersvervoer en in de jaren zestig stopte ook het goederenvervoer. Het stationsgebouw is in gebruik als woning.
Het stationsgebouw van Beesd werd in 1984 gesloopt. Er is daarna een eenvoudig haltegebouwtje voor in de plaats teruggekomen. Het station van Wadenoijen is al lang geleden gesloopt. Waneer dit gebeurd is weet ik niet precies, maar het moet aan het begin van de jaren vijftig zijn geweest. Wel is er nog een wachterswoning overgebleven.
Boven: Station Arkel
   
   
Onder: het stationsgebouw van Beesd werd in 1984 gesloopt.
Onder: Echteld is al sinds 1938 niet meer in gebruik als station.
 

 

  Free counter and web stats versie: 24-08-2007