Home ] Terug naar de eerste pagina ]Vorige pagina ]
   
 
SIMPELVELD

 

Het einde.., of toch niet..?

   
   
   
   
De volgende klap was de sluiting van de Limburgse mijnen, vanaf de tweede helft van de jaren zestig De Domaniale Mijn en de mijn Willem-Sophia, de twee mijnen die het dichtst bij Simpelveld lagen, sloten respectievelijk in 1969 en 1970. Het goederenvervoer (lees: steenkolenvervoer) valt hierdoor in één keer weg. Overigens was al veel van het kolenvervoer verplaatst naar het nabijgelegen Spekholzerheide, bij Kerkrade. Gelijktijdig met de aanleg van de Miljoenenlijn werd hier een groot rangeerterrein aangelegd. In 1975 wordt het stationsgebouw rigoureus verbouwd, of liever gezegd: grotendeels gesloopt. Van het eens zo majestueuze gebouw blijven alleen het middendeel en een deel van de linkervleugel nog overeind. Van de perronluifel -ooit net zo lang als de gehele breedte van het stationsgebouw- blijft zelfs nog minder bewaard, ongeveer eenvijfde ervan. Vermoedelijk werd in diezelfde tijd ook het emplacement nog wat verder ingekrompen. Van de elf doorgaande sporen die het station voor de Tweede Wereldoorlog nog telde bleven er slechts drie over. Het merendeel van de opstel- en uithaalsporen werd eveneens, voor zover dit niet al eerder was gebeurt, opgeruimd.
In de jaren daarna bleef het aantal reizigers gestaag dalen. Vooral de Miljoenenlijn was zwaar verliesgevend.
Toen in 1986 het gedeelte tussen Schaesberg en Kerkrade werd geëlektrificeerd, het gedeelte dat blijkbaar wel goed liep, was dit feitelijk de doodsteek voor het resterende deel van de Miljoenenlijn. Overigens werd station Schaesberg bij die gelegenheid omgedoopt tot Landgraaf, maar dit even terzijde. Twee jaar na de elektrificatie werd inderdaad het treinverkeer tussen Kerkrade (Centrum) en Simpelveld geschrapt. Voor het station Simpelveld was dit het begin van het einde…
Alleen de treinen tussen Maastricht en Aken, de spoorverbinding waarmee het allemaal ooit begon, deden nu nog Simpelveld aan. Maar de glans van deze oudste internationale spoorlijn was allang verdwenen. Per richting reden niet meer dan zeven treinen per dag, hetgeen neer komt op één trein per twee uur. In 1992 werd een nieuwe spoorverbinding tussen Aken en Heerlen in gebruik genomen. De oude spoorverbinding met Maastricht kwam hiermee te vervallen en werd vervangen door een busdienst (aanvankelijk een Interliner, tegenwoordig een reguliere bus). Op 31 mei 1992 deed de allerlaatste reguliere trein een stationnement op Simpelveld. Na bijna 139 jaar kwam er een definitief einde aan de oudste internationale spoorlijn van ons land. Het Duitse deel van het spoor werd zelfs grotendeels opgebroken. Het eindpunt kwam nu te liggen bij Vetschau, een paar honderd meter over de grens. Het grensstation Simpelveld, dat tot en met de allerlaatste dag nog volledig operationeel bleef (dus mét een douanekantoor en een mareschaussee-afdeling), hield op te bestaan en sloot voorgoed haar deuren. Of toch niet..?
Een paar maanden voordat de Miljoenenlijn uit de dienstregeling werd geschrapt werd de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) opgericht met als (voornaamste) doel van deze bijzondere en historische spoorlijn een museumlijn te maken en exploiteren, met station Simpelveld als middelpunt van het museumbedrijf. Aanvankelijk verliepen de voorbereidingen allesbehalve vlekkeloos, maar in de jaren na de definitieve opheffing van station Simpelveld ging het aanmerkelijk vlotter. In die periode kregen zowel het stationsgebouw als de rest van het station een grondige opknapbeurt. Zo werden de beide seinhuizen opgeknapt en werd de complete klassieke beveiliging weer in ere hersteld. Dit werd ook gedaan met de waterkolom, die nog altijd op het emplacement stond. Deze werd weer verbonden met de oude watertoren. Ook het stationsgebouw kreeg een welverdiende opknapbeurt, waarbij tevens in het gebouw een kleine museum en een winkeltje werden ingericht. De voormalige visitatiezaal werd omgebouwd tot museumrestaurant. In het voorjaar van 1995 reed de eerste ZLSM-trein op de Miljoenenlijn. Inmiddels is de ZLSM al jaren een goed lopend museumbedrijf. Er is in de loop van de jaren ook uitgebreidt. Zo is het nog resterende deel van de vroegere spoorlijn naar Aken ook bij het museumbedrijf togevoegd, en wordt er in de zomermaanden zelfs doorgereden tot Valkenburg. Op de vroegere lijn naar Duisland rijdt -heel toepasselijk- een Duitse "Schienenbus", die overigens niet onbekend zijn op deze lijn. Station Simpelveld fungeert hierbij alweer ruim 15 jaar als het kloppende hart van de ZLSM. Dankzij dit museum -en natuurlijk de mensen hierachter- is het unieke voormalige grensstation niet in de vergetelheid geraakt. Dat bleek wel toen, onder grote belangstelling, in het weekeinde van 12 en 13 juni 2010 het honderd jarig bestaan van het station werd gevierd..!
Boven: Station Simpelveld in de nadagen van haar bestaan als NS-station. Een DE-2 is zojuist vanuit Aken aangekomen op spoor 1. Uitgebreide grenscontroles waren er toen allang niet meer, korte tijd later zou het treinverkeer tussen Maastricht en Aken via Simpelveld worden gestaakt.
 
 
 
Onder: Het perron wordt nu (uiteraard) veel minder gebruikt dan dat dit vroeger het geval was. Maar op de dagen dat het gebruikt wordt biedt het nu wel een veel levendiger aanblik. En dankzij de (goed verzorgde) perrontuinen ziet het perron er ook stukken beter uit. Vergelijk maar eens met de situatie in 1970 (pagina 3). De waterkolom, links op de foto, is nog de originele kolom en functioneert ook nog steeds. Het water uit deze kolom komt rechtstreeks vanaf de watertoren, die elders op het emplacementterrein staat (zie ook de vorige pagina).
 
 
 
Onder: De voormalige wachtruimte op het eilandperron is tegenwoordig ingericht als tentoonstellingsruimte. Hier staan een handelinrichting en enkele bloktoestellen opgesteld. Ook staat hier een origineel Bauman-toestel, een type toestel dat ook in het seinhuis van Maastricht werd gebruikt.
Onder: In het stationsgebouw is een klein museumpje ingericht. Eén curieus item is het originele (ver)bouwbord uit 1975, dat aan de gevel van het station was bevestigd. Te lezen staat dat "NS hier het station verbouwt". "Grotendeels sloopt" was misschien beter op zijn plaats geweest...
 
 
Onder: Een bijzonder schilderij in de gang bij de vroegere visitatiezaal (nu restaurant). Het beeldt 100 jaar spoorwegen in Nederland uit. Het doet wel een klein beetje denken aan de wandschildering in het Amsterdamse Amstelstation.
Onder: De eerste grensoverschrijdende spoorlijn van Nederland eindigt tegenwoordig bij Vetschau, zo'n 600 meter over de grens. De "Schienenbus" van de ZLSM heeft zojuist dit eindpunt bereikt, na een korte (foto)pauze zal deze weer terugkeren naar Simpelveld.
 

 

 

 

  Free counter and web stats versie: 12-05-2011