Home ] Terug naar de eerste pagina ] Vorige pagina ] Volgende pagina ]

   
 
ROOSENDAAL

 

Een nieuw station, maar niet tot ieders tevredenheid...

Het stationsgebouw van Roosendaal is het laatste stationsgebouw dat Staatsspoor door een (Rijks)bouwmeester liet ontwerpen. Na P.J.H. Cuijpers (Amsterdam Centraal Station), C.H. Peters (Nijmegen), I. Gosschalk (Groningen) en E. Cuijpers ('s Hertogenbosch) viel ditmaal de eer aan rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel. Knuttels is, vergeleken met de vier eerder genoemde bouwmeesters, veel minder bekend. Hij heeft gedurende de periode 1895-1920 vooral postkantoren ontworpen. Andere bouwwerken van zijn hand zijn onder andere: de Stadsgehoorzaal in Leiden, het gebouw van de voormalige Rijkspostspaarbank aan de van Baerlestraat in Amsterdam en de gebouwen van het KNMI in De Bilt.
Het stationsgebouw van Roosendaal is het enige stationsgebouw dat deze rijksbouwmeester ontwierp. Het feit dat er in het Roosendaalse station diverse rijksinstellingen (douane, marechaussee en posterijen) werden ondergebracht zal ongetwijfeld een reden geweest zijn voor de keuze van deze architect.
Bij het ontwerpen van het Roosendaalse stationsgebouw heeft Knuttel naar alle waarschijnlijkheid het Kaiserpfaltz in het Duitse Goslar (aan de noordrand van het Harzgebergte) als voorbeeld genomen. De voorgevel lijkt er sterk op, maar in tegenstelling tot dit Keizerlijk paleis, heeft het stationsgebouw van Roosendaal een afgeplat dak.
Knuttel ontwierp overigens alleen de gevels van het stationsgebouw, de rest van het stationscomplex werd bedacht door G.W. van Heukelom. Van Heukelom, die zelf inmiddels ook al ervaring met het ontwerpen van stations had opgedaan, scheen trouwens niet zo blij geweest te zijn met deze situatie. Hij was ook niet erg gelukkig met het ontwerp van het stationsgebouw. In een biografie scheen hij zelfs de vloer er mee te hebben aangeveegd….
Ook in Roosendaal was men aanvankelijk niet gelukkig met het nieuwe station. Doordat het hele station zo'n 500 meter in noordoostelijke richting opschoof, kwam het een eind buiten de bebouwde kom te liggen. Dat het oude station destijds voor enorme structurele verkeersproblemen had gezorgd was men kennelijk al weer vergeten. Op 4 november 1907 werd het station in gebruik genomen. Bij deze gelegenheid waren diverse feestelijkheden georganiseerd, maar de inwoners van Roosendaal bleven massaal weg…
Desondanks braken er voor Roosendaal gouden tijden aan. Het (internationale) treinverkeer zorgt voor veel werkgelegenheid. Mede dankzij het spoor groeide Roosendaal uit van een boerendorpje tot een middelgrote plaats, met veel industrie.
Boven: Het nieuwe station in Roosendaal, kort na de opening. (ansichtkaart)
 
Onder: De Kaiserpfalz (keizerlijk paleis) in Goslar, gebouwd in de 11de eeuw, heeft waarschijnlijk als voorbeeld gediend voor het stationsgebouw van Roosendaal.
   
   

Onder: De trap naar het perron, vanuit de reizigerstunnel. Let ook eens op de fraaie troggewelfjes in het plafond van de tunnel. Afgezien van de tl-balk in de perronkap en de gele informatiezuil verkeert alles nog in authentieke staat.

Onder: Het postkantoor van Roermond is één van de vele postkantoren die D.E.C. Knuttel ontwierp. Het werd in 1907 in gebruik genomen, hetzelfde jaar als het Roosendaalse station.

   
Onder: Panorama van het stationsgebouw, vanaf de toren van de St. Antoniuskerk. Deze kerk werd in 1980 gesloopt. Het is dus in meerdere opzichten een historisch plaatje.
(ansichtkaart)

 

 

  Free counter and web stats versie: 16-11-2007