Home ] Terug naar periode 1860-1880 ]Vorige station ] Volgende station ]
   

 

REUVER en SWALMEN

Afkortingen: Rv, Sm
Maatschappij: Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (Staatsspoor)
Type: standaardgebouw Staatsspoor 5e Klasse
Architect: K.H. van Brederode
Bouwjaar: 1865
Baanvak: Venlo-Roermond
   
   
Van de negen overgebleven 5e klasse waterstaatstations staan vier exemplaren in Limburg. Van die vier staat de helft langs de lijn Venlo-Roermond.
De stationsgebouwen van Reuver en Swalmen werden gelijktijdig gebouwd tijdens de aanleg van de bovengenoemde spoorverbinding. Anders dan bij de meeste andere 5e klasse waterstaatstations werden deze stationsgebouwen niet verhoogd maar werd de linkervleugel verlengd tot viermaal de oorspronkelijke grootte.
In Reuver werd deze uitbreiding tijdens de restauratie van het stationsgebouw in 1992 weer ongedaan gemaakt en staat het station er weer bijna net zo bij als vroeger. Wel is het jammer dat het tweedelige venster, op de verdieping boven de ingang, niet werd teruggeplaatst.
Reuver was het allereerste station in Nederland waarin een Wizzl werd gevestigd. Deze winkel, waarin ook treinkaartjes worden verkocht werd echter in 2004 gesloten. Sinds kort is het stationsgebouw verkocht.
Het naburige Swalmen stond nog niet zo lang geleden op de nominatie om gesloopt te worden om plaats te maken voor de snelweg A73. Deze snelweg wordt in een tunnel onder het dorp aangelegd en daarvoor moest het station wijken. De gemeente verzette zich hiertegen en verklaarde het stationsgebouw tot gemeentelijk monument. Inmiddels zijn de plannen iets aangepast en is het complete spoor verplaatst. Tegelijkertijd werden nieuwe perrons aangelegd en heeft Swalmen in feite een nieuw station gekregen. Het oude gebouw staat er intussen "spoorloos" bij.
Boven: Perronzijde van station Reuver. Het middendeel van de perrongevel steekt opvallend ver naar voren. Dit is bij alle 5e klasse waterstaatstations zo. De Wizzl is inmiddels al geruime tijd gesloten.
 
Onder: Vanaf het nieuwe, verplaatste station, in Swalmen. Het oude stationsgebouw staat er intussen "spoorloos" bij.

 

 

 

  Free counter and web stats versie: 9-08-2007