Home ] Terug naar de eerste pagina ]Vorige pagina ] [ Volgende pagina ]
  
 
DEN HAAG CENTRAAL

 

Eén stad twee "hoofdstations", de lange en moeizame aanloop naar de bouw van het CS

  
  
  
Zoals reeds aangegeven kende Den Haag meer dan een eeuw lang een onhandige situatie, voor wat betreft haar spoorverbindingen. Voor de richtingen Leiden, Amsterdam, Delft en Rotterdam moest men naar station Hollands Spoor. Wilde men echter naar Gouda of Utrecht reizen, dan was men aangewezen op het Staatsspoorstation. Den Haag was bepaald niet de enige stad met dit probleem, iedere plaats die in de negentiende eeuw door verschillende spoorwegmaatschappijen op het spoor werd aangesloten kreeg in de regel twee (of meer) stations, waarbij deze meestal wel onderling waren verbonden. In verreweg de meeste gevallen raakte zo'n tweede station op een gegeven moment overbodig en werd het afgestoten. Voor de stations van de Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij in de drie grote steden lag dit anders, omdat deze stations (en dat gold vooral voor Amsterdam Weesperpoort en Rotterdam Maas) aan de andere kant van de stad lagen. In die twee steden werd aan het einde van de negentiende eeuw een stelsel van verbindingssporen aangelegd, waardoor het beginpunt voor de lijnen naar Utrecht kon worden verschoven naar de meer centraal gelegen stations. In Den Haag bleek dit onmogelijk; weliswaar werd al kort na de ingebruikname van de spoorlijn naar Utrecht een verbindingsboog naar de Oude Lijn aangelegd, maar deze werd niet door passagierstreinen gebruikt. Reizigers die moesten overstappen werden met een omnibus vervoerd.
Het spreekt voor zich dat deze situatie verre van ideaal was, de roep om ook in Den Haag een centraal station te bouwen liet dan ook niet lang op zich wachten. Dat begon al kort de diverse nog actieve spoorwegmaatschappijen hadden besloten te gaan samenwerken, ruim een eeuw geleden dus. Zo werd aan het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw een spectaculair viaductstation voorgesteld, dat gebouwd moest worden op de (ongelijkvloerse) kruising tussen de Oude Lijn en het spoor naar Utrecht. Zo ver kwam het nooit. Pas in 1937 was de concurrentie tussen de HSM en Staatsspoor definitief voorbij, maar de spoorwegen verkeerden toen financieel in zwaar weer. Enkele jaren later brak de Tweede Wereldoorlog uit…
Die oorlog had ook voor Den Haag enorme gevolgen. Omdat de stad al van oudsher het machtscentrum van ons land is was het een gewild doelwit, meer dan eens werd de stad getroffen door beschietingen of bombardementen. Het trieste dieptepunt vormde het Britse (vergissings)bombardement op 3 maart 1945, waarbij een groot deel van de wijk Bezuidenhout werd verwoest. Maar ook de Duitsers lieten een spoor van verwoesting achter; zo werd een groot deel van de stad -met name Scheveningen en omgeving- met de grond gelijkgemaakt om zo de bouw van de "Atlantikwal" mogelijk te maken. En dan was er nog de deportatie van velen naar de vernitigingskampen, waarvoor voornamelijk het Staatsspoorstation werd gebruikt. Dat het station al sinds oudsher onder de naam "Den Haag S.S." in de spoorboekjes stond vonden de Duitsers ongetwijfeld prachtig…
Na de bevrijding werd begonnen aan een wederopbouwplan voor het Bezuidenhout, waarbij naast woningbouw ook volop ruimte moest komen voor winkels, kantoren en -vooral- de auto. Er werd zelfs al over een stadssnelweg gedacht. Maar ook het Centraal Station kwam weer te sprake, waarbij deze bij voorkeur ondergronds moest worden gebouwd. In 1959 wist men het zeker: over tien jaar had Den Haag haar zo vurig gewenste Centraal Station. Wat men toen nog niet kon vermoeden was dat amper een jaar later al het plan voor een ondergronds station werd geschrapt. Pas in 1963 werd het Wederopbouwplan definitief goedgekeurd, het duurde vervolgens nog zes jaar voordat de eerste spade voor een nieuw station de grond in ging…
.
Boven: Aan het einde van de jaren dertig van de twintigste eeuw was de dreiging van een oorlog duidelijk voelbaar. Zo mobiliseerde in de zomer van 1939 ons leger en werden overal in het land schuilkelders gebouwd, waaronder één pal voor de ingang van het Staatsspoorstation. Het is mij niet bekend of die kelder ook daadwerkelijk is gebruikt en aan hoeveel mensen deze bescherming moest bieden. Maar ondanks die dreiging ging het dagelijkse treinverkeer gewoon door, al moest men er ook na de mobilisatie rekening mee houden dat een groot deel van een trein voor militairen was gereserveerd. Op de foto hieronder is duidelijk te zien dat het spoor sinds kort is voorzien van bovenleidingen. Er kon dus met elektrisch materiaal worden gereden, hetgeen trouwens ook al gebeurde. Desondanks bleef de stoomtractie tot ver in de jaren vijftig een vertrouwd beeld.
.
 
 
 

Onder: Ook tijdens de oorlog ging het treinverkeer van en naar Den Haag Staatsspoor nog lange tijd ogenschijnlijk normaal door. Het meest opvallend is de "Germanisering" van de opschriften; een groot deel van de bebording in het station is al Duitstalig. Op het perron staat een behoorlijke menigte te wachten, vermoedelijk voor de ingangscontrole. Waar deze groep met voornamelijk mannen naat toe gaat wordt niet vermeld. De foto werd trouwens in 1943 gemaakt.
.

 
 
Onder (beide afbeeldingen): Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Den Haag één van de zwaarst getroffen steden van ons land. Meerdere keren werd de gemeente getroffen door bombardementen en beschietingen. Zo werd begin juni 1941 de stad door Britse Blenheims (een licht bommenwerper, gebouwd door Bristol) onder vuur genomen, waarbij vooral Scheveningen het doelwit was. Maar er kwamen ook een paar bommen terecht op het emplacement van het Staatsspoorstation. Veel ingrijpender was het bombardement op de wijk Bezuidenhout. Op 3 maart 1945 (oftewel: twee maanden vóór de bevrijding) werd de Hofstad opnieuw getroffen door een Brits bombardement. Het doel was het Haagse Bos, waar de Duitsers ballistische V2-raketten opsloegen. Maar door diverse fouten en misrekeningen werden de bommen te vroeg afgeworpen. Het resultaat: 550 doden, vele gewonden en een groot deel van de wijk met de grond gelijkgemaakt. De V2's bleven daarentegen wel intact, nog dezelfde avond werd een aantal daarvan richting Engeland afgeschoten...
.
 
 
Onder: Vanaf het Staatsspoorstation zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden uit Den Haag gedeporteerd. Toch bleef het station tot de ingebruikname van station Centraal haar officiële, maar inmiddels zwaar beladen afkorting SS gebruiken, zoals op deze foto uit 1970 is te zien. Het is toch wel merkwaardig; terwijl bij autokentekens de lettercombinaties SA, SS, WA en NSB bewust wordt overgeslagen, tilde men hier kennelijk niet zo zwaar aan. Een naamswijziging is -voor zover ik weet- nooit overwogen...
.
Onder: Een indrukwekkende foto van naoorlogs Den Haag, met in het midden de karakteristieke overkapping station Staatsspoor. De omgeving is nog steeds een enorme kaalslag, dat zou in de jaren die volgden drastisch veranderen. Op deze plek domineren nu de grote kantoorgebouwen, staat er nu het station Centraal en het Babyloncompex en ligt er de Utrechtsebaan. De hoogbouw aan de linkerkant staat er nog altijd. Wel ziet het er nu heel anders uit; het is het bekende roodbruine gebouw met de twee puntdaken. Helemaal aan de rechterkant zijn de torens van respectievelijk de Jacobuskerk en de Grote Kerk te zien.
.
 
 

 

  Free counter and web stats versie: 14-06-2023