Home ] Terug naar periode 1880-1900 ]Vorige station ] Volgende station ]
   

 

AVENHORN

Afkorting: Avh
Maatschappij: Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM)
Architect: M.A. van Wadenoijen (?)
Bouwjaar: 1884
Status: Rijksmonument
Baanvak: Zaandam-Hoorn
   
Het bijzonder fraaie stationsgebouw van Avenhorn werd in 1884 geopend, gelijktijdig met de ingebruikname van de lijn Zaandam-Hoorn. Anders dan de naam doet vermoeden staat het station vlakbij bij Scharwoude, terwijl het dorp Avenhorn een kilometer of vijf westelijker ligt. Waarschijnlijk is voor deze naam gekozen omdat het station in de toenmalige gemeente Avenhorn werd gebouwd, en het station meerdere plaatsen moest gaan bedienen.
Evenals de overige stations langs dit baanvak is ook dit stationsgebouw (zeer waarschijnlijk) een ontwerp van M.A. van Wadenooijen. Het lijkt wel wat op een kleinere variant van het stationsgebouw van Boxmeer. De trapgevels (zoals die oorspronkelijk ook in Boxmeer te vinden waren) hebben hier twee "treden" minder.
Door de afgelegen ligging heeft het station de verwachtingen nooit waar kunnen maken. Al die jaren bleef het een eenzaam stationnetje in de "middle of nowhere", aan de weg tussen Scharwoude en Avenhorn. In 1940 werd het station uiteindelijk opgeheven. Lange tijd was het vervolgens als tuindersbedrijf in gebruik geweest. Inmiddels is het al jaren een woonhuis. Nog steeds ziet het er perfect uit. Het voormalige stationsgebouwtje is -terecht- een rijksmonument.

Boven: Het stationsgebouw staat ook nu nog "in the middle of nowhere"
Onder: Een bijzondere foto van het station Avenhorn. Deze foto stamt vermoedelijk uit het begin van de jaren dertig en werd uitgegeven door de firma L. Blokker en Co. (jazeker, die bekende winkelketen in huishoud-artikelen) uit Hoorn. Op de foto is te zien dat het perron zelfs een kleine perronoverkapping) heeft gehad. Deze werd (waarschijnlijk) kort na het opheffen van het station gesloopt. De (niet originele) uitbouw aan het stationsgebouw werd enkele jaren geleden gesloopt.
Onder: Vlak naast het station staat een bijgebouwtje dat in dezelfde stijl is gebouwd. Waarschijnlijk is het in gebruik geweest als retiradegebouwtje.
 
 

 

  Free counter and web stats versie: 7-03-2008