Home ] Terug naar periode 1880-1900 ]Vorige station ] Volgende station ] Volgende pagina ]

 

ANTWERPEN CENTRAAL

Bouwjaar: 1895-1905
Architecten:

Louis Dela Censerie (stationsgebouw) en Clement Van Bogaert (perronoverkapping)

Antwerpen Centraal -ook wel Middenstatie genoemd- is het grootste kopstation van de benelux. De geschiedenis van dit imposante station gaat terug tot de jaren dertig van de 19e eeuw.

Het eerste station was het eindpunt van de in mei 1836 geopende spoorlijn Mechelen-Antwerpen. Het gebouw was van hout en werd in 1854 vervangen door een nieuw stationsgebouw. Deze was echter ook nog van hout, omdat het in gevalvan oorlog snel verwijderd moest kunnen worden. Als de vestingwerken rond Antwerpen rond 1860 gesloopt worden, breidt de stad zich snel uit.Na 1870 wordt de doorgaande lijn, die inmiddels dwars door de stad liep, steeds meer een hinderlijke bottleneck en werd besloten een verhoogde ringbaan rond de stad aan te leggen. Er volgde een bouwperiode van zo'n 20 jaar. Allereerst werd een rangeeremplacement aangelegd en vervolgens werd een lange spoorwegviadukt gebouwd. Daarna volgden de perronoverkapping en als laatste het ontvangstgebouw. Het station werd op 11 augustus 1905 geopend. Overigens zonder enig feestvertoon....

Het had trouwens niet veel gescheeld of het Centraal Station had er niet eens meer gestaan. In de zeventig en tachtig verkeerde het gebouw in zo'n slechte staat, dat men sloop overwoog. In 1975 werd Antwerpen Centraal echter beschermd monument en vanaf 1988 werd met de restauratie begonnen.. Deze restauratie duurde tot ver in de jaren negentig.

Sinds 1998 wordt er in Antwerpen gewerkt aan een noord-zuid-verbinding, die, naar verwachting, in 2006 gereed zal zijn. Tussen de stations Antwerpen-Dam en Antwerpen-Berchem wordt een 1200 meter lange tunnel geboord onder Antwerpen en het Centraal Station, waardoor de doorgaande (internationale én hogesnelheidstreinen) door kunnen rijden.

Lees verder

Boven: De Middenstatie.

De koepel is 75 meter hoog.

 

 

  Free counter and web stats versie: 22-09-2006