Home ] Terug naar periode 1860-1880 ]Vorige station ] Volgende station ]
   

 

ABCOUDE

   
   
Afkorting: Ac
Maatschappij: Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij (NRS)
Architect: onbekend
Bouwjaar: 1871
Baanvak: Amsterdam-Utrecht
   
   
Het imposante stationsgebouw van Abcoude, dat werd gebouwd in 1871, wijkt af van de stations die eerder door de NRS zijn gebouwd zoals Gouda en Den Haag NRS. Dat het stationsgebouw zo groot is lijkt merkwaardig, want een belangrijk station was en is Abcoude nooit geweest, maar had puur een praktische reden. De gehele bovenverdieping bestond namelijk uit drie dienstwoningen. Een voor de stationschef, een voor de stationswachter en een voor de brugwachter van de nabijgelegen spoorbrug over de Gein.
Het station verliest zijn functie als midden jaren zeventig van de twintigste eeuw het emplacement wordt aangepast. Er komen nieuwe perrons met inhaalsporen zodat de stoptrein naar Utrecht vanaf dan in Abcoude wacht tot de intercity naar Nijmegen haar heeft ingehaald. De nieuwe perrons liggen echter ver van het stationsgebouw. De NS wilde het stationsgebouw dan ook slopen, maar dit is door de gemeente tegengehouden. Er werd een nieuw gebouwtje naast het oude stationsgebouw gebouwd, die de ingang van de reizigerstunnel vormt. Nou ja, tunnel... Het lijkt meer op een enorme rioolbuis. Misschien is dit wel symbolisch voor de aan- en afvoer van treinreizigers, zo leek het er in die tijd in ieder geval wel op...
Boven en onder: Het enorme stationsgebouw van Abcoude kan best wel een opknapbeurtje gebruiken. (situatie september 2006)
 
 
 
Onder: Nee, dit was niet het riool van Abcoude maar de reizigerstunnel naar de perrons.
Onder: Het huidige station, aangelegd in 1977, zal worden verplaatst in verband met de spoorverdubbeling van het traject Amsterdam-Utrecht. De perronkappen verkeren in september 2006 duidelijk in afbraakfase.

 

 

 

  Free counter and web stats versie: 9-08-2007