Home ] [ Terug naar de eerste pagina ] [ Vorige pagina ]
   
 
WEESP

 

STATIONSNAAM

     
   
   
Vanaf het moment dat het huidige station Weesp in gebruik werd genomen is in elk decennium wel iets aan het station of het spoor verbouwd. Dat begon al aan het begin van de jaren zeventig, toen er een nieuwe, hogere spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal werd gebouwd en het tweede perron een overkapping kreeg. De meest ingrijpende verbouwingen hadden plaats in de periode 1983-2003. Een serie verbouwingen die op het eerste gezicht losstaande projecten leken, maar uiteindelijk wel degelijk een samenhangend geheel vormden; Flevoland aan goede railverbindingen helpen.
De aanleg van de Flevolijn -de spoorverbinding tussen Weesp en Lelystad- zorgde voor de eerste grote verbouwing van het station en de directe omgeving. De aansluiting van die nieuwe spoorverbinding kwam ten oosten van de Vecht te liggen. Daar sluit de Flevolijn aan op de Gooilijn, zoals het spoor tussen Amsterdam en Amersfoort tegenwoordig wordt genoemd. Het spoor richting lelystad wordt hierbij onder de sporen van en naar Hilversum geleidt. Een kostbare oplossing, maar de tijd was inmiddels aangebroken dat bij grote infraprojecten óók rekening wordt gehouden met natuurgebieden, zoals -in dit geval- de Nieuwe Keverdijksepolder. Om diezelfde reden gaat het spoor met een boog richting Flevoland
Na de aansluiting gaan de vier sporen gezamenlijk de Vecht over, middels twee identieke, dubbelsporige ophaalbruggen. Ten opzichte van de oude draaibrug kwamen de oeververbindingen wat hoger te liggen. Voor de tussen de Vecht en het station gelegen Stationsweg werd tunnel onder de sporen gebouwd. Het station ging volledig op de schop, waarbij het emplacement werd vernieuwd en uitgebreid. Er kwamen twee nieuwe, langere eilandperrons en het aantal sporen ging van twee naar zes. De twee perrons zijn beiden van een nieuwe, circa 110 meter lange overkapping voorzien en werden middels een nieuwe tunnel met elkaar en het stationsgebouw verbonden, daarbij kwam er ook een toegang aan de andere zijde van het spoor. Die tunnel kwam nu links van het stationsgebouw te liggen, waarbij de tunnelingang aan de stadszijde ook meteen de nieuwe hoofdingang van het station werd. De loketten verhuisden van de bovenverdieping naar de begane grond, rechts van de nieuwe ingang. Ook kwam er een kleine koffiehoek. Het restaurant was definitief verleden tijd, de bovenverdieping werd zelfs volledig afgesloten. Het heeft vervolgens jarenlang leeggestaan. Het emplacement aan de “Amsterdamse zijde” wijzigde aanvankelijk nog nauwelijks. Daar kwam aan het begin van de jaren negentig verandering in, toen de aanleg van de spoorlijn Leiden – Schiphol – Weesp (oftewel: de Schiphollijn) haar voltooiing naderde. Het gedeelte tussen Weesp en het Amsterdam-Rijnkanaal werd viersporig, daarvoor moest een tweede, dubbelsporige brug over het kanaal worden gebouwd. Hierna volgt een zessporig gedeelte, waarna de Schiphollijn middels twee fly-overs haar eigen weg vervolgt. Op die manier kunnen er altijd twee treinen tegelijkertijd naar Amsterdam en Schiphol rijden, ongeacht of ze in Weesp vanaf spoor 5 of spoor 6 vertrekken.
In mei 1993 werd Weesp een echt spoorknooppunt. Reizigers uit Flevoland of het Gooi kunnen vanaf dat moment cross-platform overstappen voor de richtingen Schiphol en Amsterdam Centraal. Wie echter vanuit de Flevopolder richting Utrecht reisde moest over een hele goede conditie beschikken en daarbij ook geluk hebben. In ieder geval moest men ruim de tijd nemen, want de aansluiting werd vaker niet dan wel gehaald. Uw webmaster kan erover meepraten. Aan die misère kwam gelukkig eind 2003 een einde, dankzij de ingebruikname van de Gooiboog. Vanaf dat moment was er een rechtstreekse spoorverbinding tussen Almere en Naarden-Bussum.
Het stationsgebouw werd in de 21ste eeuw al meerdere keren verbouwd. Rond de laatste eeuwwisseling werd de loketruimte nog grondig vertimmerd, maar daarna heeft ze slechts kort dienstgedaan. In 2013 kreeg -zoals op de eerste pagina al benoemd- de voorgevel een geheel nieuw uiterlijk. Sinds 2019 in de voormalige kioskruimte begane een StationsHuiskamer te vinden.

.

Boven en onder: Tweemaal het stationsgebouw. De foto hierboven werd in 2001 gemaakt. In die tijd was het stationsgebouw zelfs even als combi-station in gebruik, de bovenverdieping was toen als kantoorruimte verhuurd. De grote, glazen gevel ging die dag schuil achter een enorm zonnescherm. De foto onder werd ruim 22 jaar later, in de herfst van 2023 geschoten. Er is in die tussentijd heel veel veranderd. Zelfs het bloemenperkje bestaat niet meer…
.

 
 
 

Onder: In 1985 werd het stationsgebouw voor de eerste keer verbouwd. Er kwam een nieuwe ingang, met daaraan gekoppeld een geheel nieuwe perrontunnel. Die tunnel is helaas vrij smal, waarbij er ook nog eens een soort scheidingswand is geplaatst. Ook is het er vrij donker en somber, de versieringen ten spijt. Eerlijkheidshalve moet worden vermeld dat de foto tijdens de ochtendschemering is gemaakt. In werkelijkheid is de tunnel wat lichter dan op de foto...
.

 
 

Onder en rechts: Ook de perronoverkappingen werden in 1985 gebouwd. Kenmerkend zijn de grote, rode raatliggers, die wat langer zijn dan de rest van de overkapping. Over de gehele lengte wordt het platte dak onderbroken door een forse, halfronde lichtstraat. Ook de wachthokjes (foto rechts) hebben zo’n doorzichtig dak en zijn daardoor erg licht. Aan de zuidoostelijke uiteinden worden de beide overkappingen afgesloten met een liftschacht. Die raatliggers werden trouwens ook toegepast bij de Almeerse stations Buiten en Muziekwijk...
.

 
 

Onder: In 1984 kwam de eerste van de twee spoorbruggen over de Vecht gereed. Een Plan V-treinstel rijdt hier nog over de oude draaibrug. Deze zal weldra worden gesloopt, om plaats te maken voor een tweede oevervetbinding. Let ook op het hoogteverschil tussen de oude en de nieuwe brug.
.

Onder: Even ten ,zuidoosten van de spoorbruggen splitsen de Gooilijn en de Flevolijn, waarbij het spoor richting Lelystad onder de Gooilijn wordt geleid. Een zogenoemde “fly-over” was wellicht goedkoper geweest, maar na vele protesten werd uiteindelijk toch voor een onderdoorgang gekozen.
.

 
 

  Free counter and web stats versie: 13-06-2024