Home ] Terug naar de eerste pagina ] [ Vorige pagina ]
  
 
STEENWIJK

 

Het huidige station

STATION II 
  
Decoratie:G. van Iersel (metaalplastiek vóór het gebouw)
  
  
  
Het tweede en huidige stationsgebouw van Steenwijk werd vrijwel gelijktijdig met dat van Bergen op Zoom ontworpen. Er zijn dan ook een aantal opvallende overeenkomsten. Zo is de hoofdopzet vrijwel hetzelfde; het gebouw bestaat in beide gevallen uit twee aparte bouwdelen, die middels een gezamenlijke toegang worden verbonden. In Bergen op Zoom was dit (oorspronkelijk) een brede, open -maar wel overdekte- doorgang naar het perron, in Steenwijk is dit een met glaswanden en schuifdeuren afgesloten passage. Een ander verschil is dat in Steenwijk het restaurant weer "gewoon" op straatniveau was. Mede hierdoor werd het stationsgebouw een stuk lager dan het Brabantse gebouw. Ook is het qua gevellengte iets kleiner, maar daarentegen wel aanzienlijk dieper. Met een totale gevellengte van circa 80 meter is het gebouw uiteraard veel groter dan haar voorganger. Daarbij dient men wel rekening te houden met het feit dat het vroegere postkantoor zo'n tweederde van het totale gebouw innam. Door een slimme truc wordt die scheve verhouding echter grotendeels gemaskeerd. Beide bouwdelen beschikken namelijk aan de voorzijde over een verhoogd gedeelte, om zo de verschillende functies te onderscheiden. Bij het postkantoor is deze verhoging een volwaardige bouwlaag en is daardoor een stuk hoger dan dat van het stationsgedeelte. Daar dient het louter en alleen om het gebouw wat meer "vulling" te geven. Het hoge deel van het postkantoor is -en dat is die slimme truc- weliswaar aanzienlijk forser dan dat van het stationsgebouw, maar is zeker niet twee keer zo breed. Aan de buitenzijde is vooral de gevelbekleding opvallend, ze bestaan uit talloze witte vierkante reliëftegels, die het gebouw ontegenzeggelijk een eigen gezicht geeft. Of deze mooi of lelijk is mag men zelf beoordelen. Aan de buitenzijde vallen verder de forse luifels op, die één geheel met het dak van de lage gedeelten van het gebouw vormen, waaronder de ingang van het station.
Die ingang bevindt zich tussen de twee bouwdelen en geeft toegang aan een ruim twintig meter lange en zes meter brede gang. Daar vond men aan de linkerkant de toegang naar het postkantoor en rechts de publieksruimten van het stationsgebouw. De corridor gaf -en geeft nog steeds- rechtstreeks route naar het perron. De ruimte doet helaas wat somber aan, ondanks alle tl-verlichting en de vijf forse lichtkoepels in het plafond. Voornaamste oorzaak zijn de donkere wanden, die bestaan uit donkerbruine geglazuurde stenen. Ook de relatief forse lengte speelt hierbij een rol. Opvallend detail hier is een rond venster, niet ver van de doorgang naar het perron. Het eigenlijke stationsgebouw heeft een bijna vierkante plattegrond en had oorspronkelijk een nogal opmerkelijke indeling. Men zou verwachten dat de loketten in de buurt van de ingang waren. In werkelijkheid was het plaatskaartenkantoor in het achterste deel van het gebouw, nabij de deur naar het perron. Hierdoor was er volop ruimte voor een riant restaurant, die een flink deel van de beschikbare ruimte innam. Het restaurant bevond zich in het voorste deel van het gebouw, waar het -dankzij de brede luifel- zelfs over een deels overdekt terras beschikte. Dat terras werd duidelijk afgebakend door een grote, L-vormige gemetselde plantenbak, waarop buitenlampen waren gemonteerd. Helaas is deze afbakening al lang geleden verdwenen, waarschijnlijk gebeurde dit rond de laatste eeuwisseling.
Nog even terug naar de luifel, die aan de voor- zij- en perrongevel van het gebouw voor wat beschutting zorgt. Beschutting is er ook op het perron, in de vorm van een perronoverkapping. Deze is met een lengte van circa tachtig meter is deze iets korter dan de totale gevellengte van het gebouw, maar in de dagelijkse praktijk lijkt het voldoende te zijn. Halverwege de overkapping prijkten twee grote, vierkante uurwerken. Een wat minder geslaagde wijziging is de vervanging van deze klokken door ronde exemplaren. Datzelfde geldt ook voor het uurwerk boven de ingang. Deze had vierkant moet blijven, omdat dit nu eenmaal beter past bij een "kubistisch" vormgegeven stationsgebouw. Dat de exemplaren op de kolommen van de perronoverkapping zijn vervangen is logischer, maar had dan wel even de kolommen overgeschilderd…
Het stationsgebouw ziet er na bijna een halve eeuw nog praktisch hetzelfde uit als toen het in 1973 werd opgeleverd. Toch is er -met name in de afgelopen twintig jaar- veel veranderd. Zo sloot het loket in 2003 en ook het restaurant heeft allang een andere huurder, al heeft het nog altijd een horecabestemming. Ook het postkantoor bestaat al heel lang niet meer. Wel bleef een klein deel van het gebouw nog jarenlang in gebruik als Buisiness Point. Ook heeft het een tijdje dienstgedaan als infocentrum Poly Plasticum, tot deze in 2013 verhuisde naar Zwolle. Sindsdien staat het combinatiegebouw grotendeels leeg en woedt er al jarenlang discussie over de toekomst ervan…
Boven: Een detailfoto van de voorgevel van het stationsgebouw. Deze bestaat voornamelijk uit glas, alleen het bovenste gedeelte is volledig gesloten. Hier bestaat de gevelbekleding uit vele reliëftegels van kunststof. Het doet wel wat denken aan een kunststroming dat "op-art" wordt genoemd, waarbij één van de bekendere kunstenaars J.J. Schoonhoven was. Nu wil het toeval dat diezelfde Schoonhoven destijds naast kunstenaar ook werkzaam was bij de PTT, en wel bij de Centrale Afdeling Gebouwen...
.
Onder: Het stationsgebouw, zoals het er kort na de opening uitzag. Voor het gebouw stond een brede, gemetselde plantenbak, die doorliep langs de zijkant van het gebouw. Hier achter was het terras van het stationsrestaurant, welke werd verlicht middels tien bolvormige lantaarns. Helaas is de terrasafscheiding al lang geleden verdwenen. Het terras is er trouwens nog wel, zeker in de zomermaanden. Boven de ingang prijkt nog de originele vierkante klok, die het gebouw mijns inziens hoort te sieren. Helemaal aan de linkerkant is de vroegere goederenloods te zien, deze is waarschijnlijk vrij kort na het maken van deze foto gesloopt.
.
 
 
Onder: De overdekte gang tussen het Stationsplein en het overpad naar het perron. Ondanks de grote, vierkante daglichten en de talloze tl-lichten is deze corridor vrij somber. Voornaamste redenen hiervan zijn de donkerbruine wanden én het feit dat de ruimten aan weerszijden van de gang grotendeels buiten gebruik -en dus niet of nauwelijks verlicht- zijn. Het witgelakte plafond helpt hier niet echt bij. Maar net als in een tunnel gloort ook hier het licht aan het einde…
.
Onder: Het lokettenfront zoals deze er in de jaren tachtig uitzag. Ook hier is de opvallende, zilverkleurige reliëfband te zien, die ook al onder de loketten van de stationsgebouwen van Gorinchem en Bergen op Zoom te zien zijn of waren. De loketten sloten in september 2003, sindsdien zijn reizigers aangewezen op de kaartautomaat. Wat er met het vroegere plaatskaartenkantoor wordt gedaan is mij niet bekend. De lokettenwand is in ieder geval verdwenen...
.
 
 
Onder: Een bijzonder detail is dit ronde venster in de corridor, vlakbij de uitgang Waartoe het diende weet ik eigenlijk niet, mogelijk om vanuit de gang een blik te kunnen werpen in de wachtruimte. Het zorgt er in ieder geval voor dat de wel erg donkere wand een onderbreking heeft.
.
Onder: Het vroegere postkantoor nam het grootste deel van het combinatiegebouw in beslag. Een groot deel hiervan valt nauwelijks op omdat het maar één bouwlaag heeft. Het postkantoor sloot in 2004. Bij mijn weten bleef een groot deel van het gebouw hierna nog jarenlang in gebruik bij TNT Post en later PostNL. In ieder geval was er nog tot 2017 een Buisiness Point.
.
 
 
Onder: Gelijktijdig met de bouw van het nieuwe stationsgebouw werd het perron van een overkapping voorzien. De lengte van circa 80 meter lijkt op het eerste gezicht bescheiden. Toch is deze overkapping iets langer dan die van station Heerenveen, een station dat dagelijks bijna tweemaal zoveel reizigers verwerkt. Oorspronkelijk stonden er tussen de kolommen schotten, deze zijn rond het jaar 2013 vervangen door volledig glazen wanden. Er heeft zelfs een glazen abri op het perron gestaan, maar hierdoor werd het toch al niet al te brede perron wel erg smal. Het wachthokje is dan ook weer weggehaald...
.
 
 
Onder: Een opvallend detail waren twee grote, vierkante klokken, die op de middelste kolommen van de overkapping waren aangebracht. Helaas zijn deze onlangs vervangen door ronde exemplaren, waarbij men het kennelijk niet nodig vond om de kolommen even over te schilderen. Dat die uurwerken juist daar geplaatst zijn had een reden; het station kende gedurende lange tijd geen Centrale Trein Aanwijzers (cta's). Die bekende bakken (inmiddels schermen), waarop de eerstvolgende vertrekkende trein staat aangegeven, verschenen pas ergens in de jaren tachtig.
.
Onder: In de afgelopen decennia breidde Steenwijk flink uit, waarbij vooral ten noorden van de spoorlijn nieuwe woonbuurten werden gerealiseerd. Om ook deze kant van Steenwijk een betere toegang tot het station te geven werd aan de achterzijde van het station een P&R-terrein aangelegd en werd van hieruit een voetgangersbrug over de sporen gebouwd. deze brug is een ontwerp van T. van der Lune en kwam in 2008 gereed. Hier is goed te zien dat om de brug te bereiken een flinke klim is vereist. Een lift is er niet…
.
 
 

 

  Free counter and web stats versie: 16-09-2022