Home ] Volgende pagina ]

 

STATIONSTYPEN

 
In Nederland kennen we verschillende typen stations. Bij verreweg het meeste stations staat het stations gebouw in de lengterichting ernaast. Het spoor is meestal doorlopend, maar er kan ook een stootblok aan het eind van het perron staan. Dan wordt dit een eindstation genoemd. Kampen is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast zijn er nog diverse andere typen:
Eilandstations

Een eilandstation is een stationstype waarbij het stationsgebouw op het perron staat tussen de sporen. Hierdoor is er geen entreegebouw. Voorbeelden van eilandstations zijn: Geldermalsen, Bilthoven, Den Dolder, Nunspeet en Maassluis
In enkele gevallen werd het stationsgebouw gesloopt en werden de perrongebouwen "gepromoveerd" tot stationsgebouw. Voorbeelden hiervan zijn Geldrop en Dieren.

Nieuwerkerk ad IJssel.jpg (14608 bytes)

Ook Geldermalsen behoort tot de eilandstations

 

Viaductstations

Viaductstations zijn relatief nieuw in Nederland. Relatief want het allereerste viaductstation was het voormalige station Beurs (later Blaak) in Rotterdam, gebouwd in 1877. Arnhem Velperpoort en Heemstede-Aerdenhout, beiden gebouwd in de jaren vijftig, waren ook een van de eersten. Met name de laatste dertig jaar zijn veel viaductstations gebouwd. Amsterdam Lelylaan, Almere Centrum, Lelystad Centrum, Amsterdam RAI, Diemen Zuid, en Nieuwerkerk a/d IJssel zijn voorbeelden hiervan.

Een mooi voorbeeld van een viaductstation: Almere Buiten
     
Kopstations

Kopstations komen in Nederland vrij weinig voor. Bij kopstations staat op het perron aan het einde van een spoorbaan. Kanpen is dus géén kopstation, omdat hier het stationsgebouw langs het perron staat. Een stelregel is dan ook: een kopstation is altijd een eindstation, een eindstation is lang niet altijd een kopstation te zijn. In een enkel geval heeft een kopstation ook nog een of meerdere sporen die langs de zijkant van het stationsgebouw lopen. We spreken dan over een kopstation met langsspoor. Enschede is hier een mooi voorbeeld van. De overige kopstations in Nederland zijn: Den Haag Centraal, Den Helder, Rhenen, Vlissingen, Zandvoort aan Zee.

Zandvoort_platform_kl.jpg (4659 bytes)
Ongetwijfeld het mooiste nog overgebleven kopstation van Nederland: Zandvoort aan Zee
     
Vorkstations
Nog zeldzamer dan de kopstations zijn de zogenaamde vorkstations. Er zijn daar drie van gebouwd in Nederland: Kesteren, Schin op Geul en Amsterdam Muiderpoort, waarbij bij laatst genoemde station de sporen op een hoog baanlichaam liggen. Het is ook het enige vorkstation dat nog echt als vorkstation in gebruik is. In Kesteren werd het baanvak naar Amersfoort opgeheven. In Schin op Geul werd het spoor richting Simpelveld afgesneden van de lijn naar Valkenburg, nadat in de jaren negentig het treinverkeer naar Duitsland via Simpelveld werd opgeheven. Onlangs werd deze verbinding weer hersteld.
Muiderp_maq.JPG (13665 bytes)
Amsterdam Muiderpoort. De foto is genomen vanaf het perron richting Utrecht. Op de achtergrond, rechts van het stationsgebouw, is het andere perron zichtbaar.

 

  Free counter and web stats versie: 2-05-2007