Home ] Terug naar de eerste pagina ] [ Vorige pagina ] Volgende pagina ]

   
 
ROTTERDAM HOFPLEIN

 

De laatste jaren van de Z.H.E.S.M. en van het vooroorlogse Hofplein

   
   
   

In de vooroorlogse jaren veranderde er eigenlijk niet zoveel aan het Hofpleinstation. De grootste verandering in het uiterlijk van het stationsgebouw was het aanbrengen van een marquise langs de voorgevel van het halfronde gebouw. Een andere opmerkelijke verandering was het aanbrengen van een, al eerder genoemd, groot uithangbord bij de twee ingangen van het stationsgebouw. Ook werd het emplacement vereenvoudigd. Het aantal sporen en wissels werd teruggebracht. Ook werd één van de perronsporen opgebroken. Hierdoor ontstond een breder perron.
Minder geslaagde verbouwingen waren er ook. Zo verloor het gebouw ooit een groot deel van haar dakkapelletjes en werd het dak ontsierd met grote letters die meerdere keren de naam "LOOS" vormden. In de laatste laren vaan haar bestaan was deze naam ook nog eens in koeienletters op het dak aangebracht.
De grootste verandering was zo op het eerste gezicht niet te zien, maar had wel verstrekkende gevolgen voor de exploitatie van de Hofpleinlijn. Omdat de Z.H.E.S.M. de eerste Nederlandse maatschappij was die "elektrisch" reed, moest men ook -met de technieken van die tijd- zelf uitvinden welke vorm van elektriciteit het beste was. Ook moest de maatschappij haar eigen elektriciteitsvoorzieningen (zoals een eigen elektriciteitscentrale) bouwen en aanleggen. Men koos uiteindelijk voor een systeem van het Duitse Siemens. Dit systeem had in het buitenland haar waarde al bewezen.
Aan het begin van de jaren twintig werd een begin gemaakt met de grootscheepse elektrificatie van de spoorlijnen in Nederland. In tegenstelling tot de 10.000 volt wisselstroom, dat de Z.H.E.S.M.gebruikte, werd nu gekozen voor 1500 volt gelijkstroom. De Hofpleinlijn werd in 1926 aangepast aan dit nieuwe systeem en was daarmee (wedeom) de eerste spoorlijn in Nederland (op een proeftraject tussen Leiden en Den Haag na…). De Z.H.E.S.M. heeft deze ombouw overigens niet meer meegemaakt. Op 1 april 1926 viel het doek voor deze maatschappij, die enkele jaren daarvoor al was overgenomen door grootaandeelhouder H.IJ.S.M. Saillant detail: met de ombouw naar 1500 volt werd nog dezelfde maand begonnen…

Op 14 mei 1940 om half twee 's middags werd de Rotterdamse binnenstad door Duitse bommenwerpers platgebombardeerd. Ook het Hofpleinstation ontkwam hier -helaas- niet aan, alhoewel het station er voor een groot deel nog relatief goed vanaf kwam. De perronoverkapping liep flinke schade op en ook het betonnen spoorviaduct zal waarschijnlijk niet ongeschonden zijn geweest, maar vergeleken met de meeste andere Rotterdamse stations viel de schade nog relatief mee…
Het halfronde stationsgebouw overleefde de oorlog helaas niet. Het markante gebouw, met daarin grand-café Loos en de stationshal, werd kort na het bombardement gesloopt. Ook het Hofplein zou nooit meer worden wat het was. In de jaren voor de oorlog werd het plein al steeds meer een knelpunt voor het steeds drukker wordende verkeer en er waren al plannen om het plein te reconstrueren. Hoe tragisch het bombardement ook was, de stad had nu de mogelijkheid om het verkeersprobleem rond het Hofplein grondig aan te pakken. Het plein werd hiervoor zelfs verplaatst. Het eens zo drukke, maar gezellige, trefpunt veranderde in een groot en kil verkeersplein waar het overigens nog steeds erg druk is…

Boven: Het Hofplein in de jaren dertig. Het is er enorm druk, er lijkt bijna geen doorkomen meer aan. Op de achtergrond het stationsgebouw, dat inmiddels is voorzien van een marquise en de letters op het dak.
 
 
Onder: De trieste overblijfselen van het stationsgebouw na het bombardement van 14 mei 1940. Korte tijd later zo dit restand worden gesloopt, het halfronde gebouw zou nooit meer terugkeren...
 
Onder: Nog eenmaal het oude Hofplein. Deze kaart dateert uit de jaren dertig. Men kon toen nog niet vermoeden dat hun omgeving er tien jaar later totaal anders uit zou gaan zien... (zie afbeelding rechts)
Onder: Een ansichtkaart van het station Hofplein, kort na de oorlog. Het halfronde gebouw is inmiddels verdwenen, evenals alle overige bebouwing dat de oorlog niet overleefde. Het zou nog zo'n tien jaar duren voordat het Hofpleinstation een nieuw stationsgebouw kreeg....
 
 
Onder: In het gedeelte va het stationsgebouw dat nog wel overeind was blijven staan heeft nog geruime tijd een restaurant gezeten, maar deze kon natuurlijk nooit het oude "Loos" vervangen. Het restaurant is al jaren geleden verdwenen, evenals dit gedeelte van het Hofpleinstation trouwens...
 

 

 

  Free counter and web stats versie: 12-06-2009