Home ] Terug naar periode 1945-1965 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

ROTTERDAM NOORD

Maatschappij: Nederlandsche Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1953
Architect: S. van Ravesteyn
Baanvak: Rotterdam CS-Gouda

Rotterdam Noord was de eerste uit een serie stationsgebouwen die architect Van Ravesteyn in Rotterdam zou ontwerpen. De bouwstijl is strak en recht, een schril contrast met andere stationsgebouwen die Van Ravesteyn in die jaren ontwierp. Afgezien van de ronder vensters zit er geen één ronding in het gebouw. Het stationsgebouw is tegenwoordig in gebruik als kunstatelier.
Op dezelfde plaats waar station Noord staat was vroeger ook al eens een station (nou ja, station… eigenlijk halte). Bij de aanleg van de Ceintuurbaan, de ringspoorbaan tussen station Rotterdam Maas en station Rotterdam D.P., werd al in 1901 de halte Hillegersberg geopend. Deze halte heeft het slechts tot 1914 uitgehouden.
Dankzij de aanleg van de nieuwe verbinding tussen Rotterdam D.P. en Nieuwerkerk kon Hillegersberg, dat inmiddels door annexatie een stadswijk van Rotterdam was geworden, weer over een eigen station beschikken.

 

Boven: Met wat fantasie kun je in de vorm van het stationsgebouw een locomotief herkennen. Zeker als je het gebouw van voren bekijkt.
 
 
   
   

  Free counter and web stats versie: 8-03-2007