Home ] Terug naar de eerste pagina ] Vorige pagina ]
   
 
NAARDEN-BUSSUM

 

De stationshal

     
Decoratie:
P.A.H. Hofman (Gedenkvemster boven de ingang, 1947)
   
   

De grote blikvanger van het stationsgebouw is de monumentale stationshal. Maakt het gebouw aan de buitenkant een wat sombere indruk, in de hal komt dit absoluut niet terug (al zullen ook hier de meningen over verdelen). Dat komt in de eerste plaats doordat de wanden aan de binnenkant zijn gemetseld met gele verblendsteen. Ook de vele glas-in-loodvensters en de fraaie tl-armaturen zorgen voor een bijzonder karakter. De grote hal wordt wel eens met het interieur van een kerk vergeleken. De ruimte heeft ook wel iets weg van een basiliek, met de feitelijke hal als middenbeuk en de uitgang en de (vroegere) loketten in de zijbeuken. Dankzij die typische lichtinval door de glas-in-loodramen zou je het bijna sacraal kunnen noemen, al kan de hal overdag wel een beetje donker overkomen. Persoonlijk vind ik de hal 's avonds het mooist. De meeste details komen dan het best tot hun recht, al geldt dit dan weer niet voor het merendeel van de vensters. De fraaie koperen tl-lampen zijn ergens in de jaren zeventig opgehangen, maar vermoedelijk zijn ze al wat ouder. Mogelijk hebben ze eerder in een ander (stations)gebouw dienstgedaan.
Boven de ingang is een grote vierkante raampartij met daarin 36 kleinere vierkante glas-in-lood vensters. Bij de zestien binnenste zijn dit de wapens van de (toenmalige) gemeenten waarin de spoorlijn Amsterdam-Hilversum-Amersfoort/Utrecht werd aangelegd, de provincies Noord-Holland en Utrecht en de gemeentewapens van de zeven (eveneens toenmalige) Gooise gemeenten. Opmerkelijk hierbij is de aanwezigheid van het wapen van Muiden, al "doorkruist" de spoorlijn Amsterdam-Hilversum wel degelijk Muidens grondgebied. De afstand bedraagt echter slechts een paar honderd meter, namelijk bij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Het venster is overigens niet het originele raampartij maar werd in 1947 geplaatst. Het was een geschenk van de inwoners van Bussum en Naarden, als dank voor de elektrificatie van de Gooilijn. Helaas is het venster enige jaren geleden doelwit geweest van vandalisme, waarbij ook enkele wapens sneuvelden. Omdat de ramen opnieuw moesten worden vervaardigd werd het venster tijdelijk voorzien van "gewoon" glas, maar begin 2009 was het weer helemaal in oude staat hersteld. Hierbij werd en passant een al jaren bestaande fout in het oorspronkelijke venster rechtgezet; het wapen van Laren stond namelijk in spiegelbeeld…
Alhoewel Naarden-Bussum een middelgroot station is heeft het al sinds 1999 geen loketten meer. In dat jaar werd de lokkettenruimte omgebouwd tot Wizzl. Inmiddels is die Wizzl ook allang weer verleden tijd. In 2009 werd de ruimte flink vergroot en biedt nu plaats aan een AH-to go, waar overigens ook nog treinkaartjes gekocht kunnen worden. In het verleden was hier zelfs een NS-reisbureau gevestigd. Opmerkelijk, want deze was normaal gesproken alleen in de grote stations te vinden. Het reisbureau in dit station was een succes. Toch werd het in de tweede helft van de jaren negentig opgedokt, dit omdat NS stopte met al haar reisbureaus.

Boven: Een kijkje in de stationshal, ongeveer vanaf de plek waar ooit een controlehokje heeft gestaan (zie de zwart-wit foto elders op deze pagina). Net als de buitenkant zit ook het interieur vol met details, alleen springen deze veel meer in het oog, zoals de glas-in-loodramen en het siermetselwerk. En wat te denken van de kleine blauwe en zwarte tegeltjes, die op diverse plaatsen als een soort sierstrips zijn aangebracht. Over strips gesproken; duidelijk zichtbaar in de vloer zijn de geleidestroken voor blinden en slechtzienden. Dit station was ooit één van de allereerste waar deze werden toegepast.
 
 
Onder: De stationshal, zoals deze er oorspronkelijk uitzag. En er is niet eens zo heel veel veranderd. De grote, ronde klok (staand op een rechte gemetselde kolom) is helaas allang verdwenen. Dat geldt ook voor het houten hokje aan de linkerkant, waar vanuit de perronkaartjes werden gecontroleerd. Wat ook opvalt is de verlichting, die bestond toen nog uit een armetierig peertje. Het contrast met de monumentale lichtarmaturen van vandaag de dag kan bijna niet groter...
Onder: Siermetselwerk, glas-in-lood en een deel van de lamp, gevangen in één foto. Ondanks het feit dat deze foto 's avonds werd genomen is het fraaie venster heel goed zichtbaar. Dit komt doordat zij verlicht wordt door de AH-to go, dat hier pal achter zit.
 
 
Onder: Gedenkplaat horende bij het glas-in-loodvenster boven de ingang. Het venster was een geschenk aan de NS van de burgers van Bussum en Naarden, als dank voor de elektrificatie van de Gooilijn. Het venster werd gemaakt door Pieter Hofman uit Den Haag. Andere bekende vensters van Hofman zijn onder andere te vinden in de Bijenkorf te Den Haag en de Sint Jacobskerk te Vlissingen (het "De Ruyter-raam"). Naast glazenier was Hofman ook grafisch ontwerper en boekbandontwerper.
Onder: Het gedenkraam bevat de volgende wapens:

Baarn, Amsterdam, Muiden, 's-Graveland
Utrecht (stad), Bussum, Utrecht (prov.), Hilversum
Weesp, Noord-Holland, Naarden, Blaricum
Huizen, Laren*, Amersfoort, Maartensdijk


* Het wapen van Laren is hier nog in spiegelbeeld te zien. Inmiddels is deze fout rechtgezet...
 

 

 

  Free counter and web stats versie: 15-05-2013