Home ] Terug naar de eerste pagina ] Vorige pagina ] [ Volgende pagina ]

   
 
HAARLEM

 

Perrongebouw "E"

   
Architect: D.A.N. Margadant
Decoraties: D.A.N. Margadant (reliëfs en houtsnijwerk)
  Ed. Cuypers (tegeltableau's)
  Jac. P. van den Bosch (sierschilderwerk)
Bouwjaar: 1905-1906
   
Zoals het eilandperron het hart van het stationscomplex vormt, zo vormt perrongebouw E op haar beurt weer het hart van het eilandperron. Dit is het grootste en belangrijkste perrongebouw. Hier waren de diverse wachtkamers en restaurants te vinden. De diverse wachtkamers werden met fraaie tegeltableaus aangeduid. Naast de bekende wachtkamers voor de eerste tot en met de derde klasse was er ook een aparte wachtkamer voor "alleenreizende dames". De voormalige "wachtkamer eerste klasse" is nog steeds als wachtruimte in gebruik en ademt nog steeds een historische sfeer uit. De verlichting en de omroepinstallatie dateren uit de jaren vijftig en zelfs dit geeft (tegenwoordig) al een historische sfeer! Vooral die schitterende Philips-luidspreker, die prominent in de wachtkamer hangt, is eigenlijk al net zo monumentaal als de rest van de wachtkamer. Ik vraag me wel af of deze (overigens fraaie) banken daar altijd wel hebben gestaan. Het was gebruikelijk dat het meubilair van een dergelijke klasse gestoffeerd was, houten banken in een eerste klasse wachtkamer waren -ook aan het begin van de twintigste eeuw- uit den boze!
Neem ook eens de tijd om het schitterende houtwerk goed te bekijken. Vooral de schuine balken -die als extra ondersteuning voor de plafondbalken dienen- zijn fraai bewerkt met afwisselend een hond, een vogel of bloemen als motief. Ook aan de buitenkant zijn bloemmotieven in het houtwerk aangebracht, waaronder op een gebogen paneel aan de oostgevel van het perrongebouw.
Oorspronkelijk telde het perrongebouw twee restaurants, namelijk een restaurant voor zowel eerste als de tweede klasse en een buffetrestaurant dat aan de wachtkamer derde klasse grenst. Het restaurant van de vroegere wachtkamer derde klasse is nog steeds als horecagelegenheid in gebruik. Deze "Brasserie" is het enige nog bestaande stationsrestaurant in Haarlem. Het voormalige restaurant eerste / tweede klasse kreeg in 2004, na jarenlange leegstand, een nieuwe bestemming als uitgaansgelegenheid. Daarbij bleef het interieur voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. De bijzondere details van deze zaal, zoals de bijzondere geschilderde sierband met vogelmotieven onder het plafond, de glas-in-lood vensters en de houten vloer zijn allemaal nog intact gebleven. Zelfs de lichtarmaturen uit de jaren vijftig hangen er nog steeds, en -eerlijk gezegd- misstaat die discobol helemaal niet… De toekomst van het SwingSteesjun is echter onzeker. Afgelopen zomer werd duidelijk dat de huur, dat aan het einde van 2008 zou aflopen, niet zou worden verlengd. NS wil dat het voormalige restaurant niet alleen 's avonds maar ook overdag gebruikt wordt. De exploitant van Swingsteesjun krijgt echter de tijd om een plan te bedenken om de ruimte ook overdag te gaan gebruiken. De sluitingsdatum van 1 januari 2009 is daarmee (voorlopig) van de baan.
Uiteraard is ook dit perrongebouw niet aan de nodige moderniseringen ontkomen, en ook hier zijn ze lang niet altijd geslaagd. De oostelijke gevel, dat wordt gedomineerd door een frisdrank- en snoepautomaat, is ronduit een aanfluiting! Maar het had nog veel erger gekund. Aan het begin van de jaren zestig werd het restaurant derde klasse omgebouwd tot een soort snelbuffet. Daarbij werd het interieur gemoderniseerd en "opgestrakt" naar de eisen van die tijd. Gelukkig was dit tijdelijk en werd het restaurant, tijdens een renovatie, weer in oude glorie hersteld.
Boven: Perrongebouw E, het hart van het eilandperron. Het is het grootste en belangrijkste van de vier perrongebouwen.
 
Onder: De voormalige wachtkamer eerste klasse.
 
 
Onder: De verlichting en de luidspreker dateren weliswaar uit de jaren vijftig maar misstaan absoluut niet! Ze dragen zelfs bij aan het monumentale karakter.
Onder: Fraai houtsnijwerk met diermotieven in de wachtkamer.
 
Onder: Het restaurant zoals het er in de jaren tachtig nog uitzag.
(ansichtkaart)
 
Onder: Het voormalige restaurant eerste/tweede klasse. Dit restaurant verloor in 1996 haar functie. Vervolgens werd het nog enige jaren incidenteel als feestzaal gebruikt. Sinds 2004 is hier het "SwingSteesjun" gevestigd.
 
 

 

 

  Free counter and web stats versie: 2-12-2008