Home ] Terug naar de eerste pagina ]Vorige pagina ]

   
 
AMERSFOORT

 

DE TASTBARE HERINNERINGEN AAN HET OUDE STATIONSGEBOUW

Voordat het stationsgebouw definitief tegen de vlakte ging, werden een aantal karakteristieke kenmerken van het gebouw veiliggesteld. De twee zandstenen reliëfs kregen een nieuwe plek aan de westelijke zijgevel van perrongebouw B. Op diezelfde gevel werden ook de oorlogsmonumenten bevestigd. Alhoewel deze plaats -historisch gezien- meer recht doet aan deze monumenten, is het jammer dat ze nauwelijks opvallen (Ik was er zelf al diverse keren langsgelopen, zonder dat ik ze ooit eerder had gezien…).
Wel prominent aanwezig, zijn de diverse ornamenten van het oude stationsgebouw. Zij staan op hoge glazen sokkels aan weerszijden van de drie liften geplaatst. Bij de lift naar het eerste perron staan twee kruisbloemen die op de twee puntgevels (tussen de ingang en de stationstoren) hebben gestaan. Bij de tweede lift staat een rijk versierde kruisbloem (die op de puntgevel boven de ingang stond), en de sculptuur van een haan. Bij de derde lift staat een pinakel en een watervergaarbak. Toch blijft het jammer dat een aantal andere elementen -die minstens zo beeldbepalend waren- wel zijn verdwenen, zoals de al eerder genoemde lampen, maar ook de glas-in-lood vensters en de rijk versierde hoeksteen in de stationstoren. Je kunt nu eenmaal (helaas) niet alles bewaren…

 


De vetgedrukte cijfers (tussen haakjes) achter de bijschriften van de foto's verwijzen naar deze tekening.

Boven: Een stenen sculptuur, dat oorspronkelijk aan de voorgevel van de stationstoren was bevestigd. De haan staat voor waakzaamheid en oplettendheid. (7).
   
   
Onder: Dit reliëf neemt ons mee naar een voetplaat van een stoomlocomotief. De stoker (het kan ook een leerling-machinist zijn) gooit kolen op het vuur. De machinist heeft de regulateur in zijn hand, terwijl hij uit het raam kijkt. (1).
Onder: Het reliëf stelt twee mannen bij een locomotiefwiel voor. Het linker figuur houdt een drijfstang vast, terwijl de rechter een wielas smeert. (2).
   
Onder: Eén van de twee pinakels, die boven de boven de ingang stonden (4).
Onder: Deze rijk versierde kruisbloem doet haar naam eer aan.(3).
   
Onder: Deze rijkelijk gedecoreerde watervergaarbak diende voor afvoer van regenwater. Het stationsgebouw had twee van deze vergaarbakken. (5)
Onder: Eén van de twee oorlogsmonumenten. Vroeger hing deze in de stationshal. Tegenwoordig hangen ze, samen met de twee grote zandstenen reliëfs, aan de westgevel van perrongebouw B.
 
Onder: De twee, eenvoudiger vormgegeven kruisbloemen (6).

 

 
 

 

  Free counter and web stats versie: 29-01-2008