Home ] Terug naar de eerste pagina ]Vorige pagina ] Volgende pagina ]

  
 
AMERSFOORT

 

Het stationsgebouw

Het station bestond uit een relatief klein ontvangstgebouw en een eilandperron met diverse perrongebouwen waarin onder andere de wachtkamers en restaurant te vinden waren. Zoals al eerder aangegeven had het stationsgebouw aan de perrongevel een verdieping meer dan aan de straatzijde.
Op de begane grond, aan de perronzijde, waren de bagage- en goederenafdelingen. Daarboven waren de stationshal en de kantoren gehuisvest. De wachtkamers en het restaurant kwamen in de perrongebouwen. Daar waren ook de personeelsruimten te vinden. Daardoor was het stationsgebouw relatief klein, de gevellengte was slechts 27 meter. De merkwaardig gevormde toren aan de rechterkant is naar verhouding vrij laag.
In dit stationsgebouw komt, nog duidelijker dan in IJmuiden, de invloeden van Berlage naar voren. Ook komen nu voor het eerst Jugendstil-elementen voor. De gebogen omlijstingen boven de ingang en boven de grote vensters zijn versierd met bladmotieven. Boven de ingang zijn, daarentegen, weer traditionele reliëfs te zien.
In de hal viel als eerste het plafond op. Hierbij was de dakconstructie zichtbaar gebleven. Dit werd duidelijk een kenmerkend stijlelement van Margadant, want bij de later gebouwde stations van Haarlem en Zandvoort zou hij dit herhalen. Overigens werd de hal wel in de loop van de tijd meerdere keren verbouwd. Zo werden bij een grote verbouwing in 1956 de kenmerkende ronde lampen opgehangen. Deze door Van der Gaast ontworpen lampen leken op een enorm wiel, waarbij de TL-armaturen als de spaken waren bevestigd. Twee van die lampen hebben, na de sloop van het stationsgebouw, nog dienst gedaan in het tijdelijke station. Daarna zijn ze helaas allemaal verdwenen.

 

...
Onder: Het fraaie glas-in-lood-venster. De afgebeelde wapens zijn:
Utrecht (stad), Utrecht (provincie), Amersfoort, Apeldoorn
Amsterdam, Hilversum, Arnhem, Nijmegen, Zutphen, Hengelo (zie ook hieronder).
Bron: Archief Eemland (foto: Johan Evers)
 
 
Onder: Bij het ontwerpen van het glas-in-lood venster in de stationshal (foto hierboven) heeft Margadant een kolossale blunder begaan. Rechts onderaan staat het wapen van Hengelo. Dit is echter het wapen van het Gelderse dorpje Hengelo! Een station heeft dit dorp, dat in de Achterhoek ligt, nooit gehad. Het juiste wapen had het wapen links moeten zijn. Misschien wel opmerkelijker is het feit dat dit nooit werd ontdekt of hersteld!
 
Onder: Zo zag de stationshal er voor 1955 uit.
Onder: De stationshal na de verbouwing. Let op de fraaie dakconstructie.
  
Onder: De luchtbrug naar de perrons.
Onder: Op deze foto is goed te zien hoe smal de oude luchtbrug was...

 

 

  Free counter and web stats versie: 23-01-2009