Home ] Terug naar periode 1880-1900 ] Vorige station ] Volgende station ]
   

 

AALTEN, GROENLO, HAAKSBERGEN en TERBORG

Afkortingen: Atn, Gl, Hbg, Tbg
Maatschappij: Geldersch-Overijsselsche Locaalspoorweg Maatschappij (GOLS)
Type: GOLS-groot
Architect: onbekend
Bouwjaar: 1885
Baanvak: Winterswijk-Zevenaar (Aalten, Terborg)
  Winterswijk-Neede (Groenlo)
Neede-Hengelo GOLS (Haaksbergen)
   
   
Bij de aanleg van de GOLS-lijnen Winterswijk-Zevenaar en Winterswijk-Neede werden twee typen stationsgebouwen ontworpen. Het kleine type werd o.a. gebouwd in Wehl, Bredevoort Boekelo en Zelhem. Daarvan zijn de twee laatstgenoemde stations zijn nog overgebleven. Van het grotere type werden in totaal 13 stuks gebouwd, nl: Aalten, Borculo, Doetinchem, Eibergen, Enschede Noord, Groenlo (niet te verwarren met station Lichtenvoorde-Groenlo), Haaksbergen, Hengelo GOLS, Neede, Oldenzaal EO, Terborg, Varsseveld en Zevenaar GOLS. Van deze dertien zijn Aalten, Haaksbergen, Groenlo en Terborg overgebleven. De andere negen zijn gesloopt. Neede viel nog maar een paar jaar gelegen (2001) onder de slopershamer. Haaksbergen is tegenwoordig startplaats van de Museum Buurt Spoorweg. Het voormalig station van Groenlo ligt al lang niet meer aan het spoor, en is in gebruik als dubbele woning. Het is onlangs nog volledig gerestaureerd. Aalten en Terborg zijn de twee laatst overgebleven GOLS-stations, die nog daadwerkelijk als stations in gebruik zijn. Nu is dat "in gebruik zijn" betrekkelijk, kaartverkoop is er al lang niet meer.Zowel Aalten als Terborg kregen in 1916 een extra verdieping op het middendeel en werd de linkervleugel verlengd. Bij Aalten werd een lage rechtervleugel toegevoegd en bij Terborg werd een vestibule tegen de voorgevel aangebouwd.
Boven: Het gaafste voorbeeld van een GOLS-station. Groenlo is als enige van de zes overgebleven GOLS-stations nauwelijks uitgebreid en is, afgezien van het kleine aanbouwtje links en het "tochtportaal" voor de deur, nog in zijn oorspronkelijke vorm.
Onder: Station Aalten
 
 
Onder: station Terborg
Onder: Het voormalige station Haaksbergen is tegenwoordig het startpunt van de museumlijn van de Museum Buurt Spoorweg (MBS).
 
 

 

  Free counter and web stats versie: 28-09-2006