Home ] Terug naar periode 1945-1965 ] Vorige station ] Volgende station ]

 

DEN HELDER

Maatschappij: Nederlandsche Spoorwegen (NS)
Bouwjaar: 1958
Architect: G.J. van der Grinten

Den Helder is een van de weinige kopstations in Nederland. Het huidige station werd in 1958 in gebruik genomen. Oorspronkelijk stond het station veel noordelijker, tegen de kerkgracht aan. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten een nieuw station te bouwen. Niet omdat het station tijdens de oorlog was beschadigd, maar omdat het spooremplacement de stad letterlijk in tweeën spleet. Aanvankelijk wilde de gemeente een station buiten het centrum bouwen. Maar daar zag de NS weinig in. Uiteindelijjk werd besloten de spoorbaan met ruim een halve kilometer in te korten. Daardoor ontstond op de plek van de voormalige spoorbaan een enorme lege ruimte. Het stationsgebouw is een ontwerp van G.J. van der Grinten. Het gebouw is zeskantig van vorm en heeft een opvallende vouwdak. Maar het stationsgebouw zelf valt helaas niet zo op. Dit komt doordat het een erg laag gebouwtje is en ook door de donkere, grauwe baksteenkleur. Daar kan het torentje naast het stationsgebouw weinig aan veranderen.

Onder: Nee, dit is geen moderne kunst. Het plafond van de stationshal heeft een vouwdak met lichtkoepeltjes. Ondanks die lichtkoepeltjes is het vrij donker in de stationshal.
 
Onder: Perronzijde met een defecte (?) afvalbak. De Intercity naar Nijmegen staat gereed. De perronkap wordt opnieuw geschilderd.
   
   

  Free counter and web stats versie: 10-01-2007